De Autoriteit Persoonsgegevens heeft een waarschuwing afgegeven voor bedrijven die een zogenaamd AVG-keurmerk aanbieden, waarmee organisaties zouden kunnen aantonen dat ze voldoen aan de algemene verordening gegevensbescherming.

De privacytoezichthouder zegt geen dergelijk certificaat te hebben goedgekeurd. In de toekomst wordt het in Nederland wel mogelijk om een AVG-certificaat aan te vragen, maar niet bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Dat moet bij een organisatie die dergelijke certificaten mag uitgeven na goedkeuring van de zogenoemde Raad voor Accreditatie. Met een dergelijk certificaat kunnen organisaties laten zien dat ze zorgvuldig omgaan met persoonsgegevens. De AP is alleen betrokken bij het beoordelingsproces voor de aanvraag van accreditatie.

Eerder deze week maakte Datanews al melding van een Nederlands bedrijf, genaamd AVG-Keurmerk, dat Belgische bedrijven benaderde met de mededeling dat ze niet aan de regels van de nieuwe privacywet voldeden. Vervolgens dreigde het daarvan melding te maken, tenzij het desbetreffende bedrijf zijn diensten afnam voor een bedrag van 195 euro per jaar. Datanews schreef dat het Nederlandse bedrijf geen contactgegevens op zijn site heeft staan. Die lijkt inmiddels offline te zijn.

De Belgische Gegevensbeschermingautoriteit, zoals de Privacycommissie nu heet, zei tegen de site dat het bedrijf inderdaad ‘gebakken lucht’ verkoopt.

 

bron: Tweakers.net

Contact

Stuur ons een bericht en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op!

Not readable? Change text. captcha txt